ИСТИНАТА ЗА САМИТЕ НАС

03.04.2011 12:27

ИСТИНАТА ЗА САМИТЕ НАС

Тази статия се надявам да бъде вашият малък, но съдържателен гид в света на истината

Да можехме да разберем, че единственото, което животът цели да ни научи, е да го приемаме безрезервно. Че всичко, което отказваме да видим, всичко, от което бягаме, всичко, което отричаме, омаловажаваме или презираме, накрая ни проваля. Ако сме отворени, онова, което ни изглежда отблъскващо, болезнено, зло, може да се превърне в извор на красота, радост и сила. За онзи, който има очи да го види, всеки миг е богатство.”

Хенри Милър

Приемането на истината за самите нас е първият принцип на личностното израстване и развитие. Ние се развиваме като човешки същества най-вече като откриваме нови истини за себе си и своята реалност. Независимо как живееш, безспорно ще научиш някои важни уроци, но можеш да ускориш израстването си, като съзнателно търсиш истината и обърнеш гръб на лъжите и отрицанието.

Истинското израстване е честното израстване.


Няма пряк път през страната на илюзиите. Първият ти ангажимент е да откриваш и приемаш нови истини, колкото и тежки или неприятни да са последствията. Не можеш да решаваш проблеми, ако не приемеш, че те съществуват. Как да изградиш кариера, която те удовлетворява, ако отказваш да приемеш, че сегашната ти работа не е за теб? Как да подобриш любовния си живот, ако отказваш да приемеш, че чувстваш празнота и самота? Как да укрепиш здравето си, ако отказваш да приемеш, че сегашните ти навици са вредни?/още за навиците вижте:  30-дневни проби-успешен метод за изграждане на добри навици-Гарантирано!/

Действителността е най-висшият арбитър за истината за самия теб. Ако мислите, убежденията и действията не се придържат към това кой си всъщност, това се отразява и на резултатите, които постигаш. Но за успеха не е достатъчно да заемеш такава позиция. Ако пък минеш на страната на заблудата, това е достатъчна гаранция за провал. Когато вземеш решение да се придържаш към истинското си АЗ, проблемите няма да се решат от само себе си, но ще си направил важна крачка в правилната посока.

Когато отричаш проблемите си, обръщаш гръб на истината за самия теб.


Лъжите, които си казваш, раждат нови лъжи и заразяват ума с неистини, които се втъкават в личността ти. Губиш връзката с истинското си аз и се превръщаш в бледа сянка на брилянтното същество, което си създаден да бъдеш. Ти не си тук, за да понасяш подобно съществувание. Тук си, за да се научиш как да създадеш живота, който сам си избрал.

Борбата да внесеш повече истина в живота си и да се развиеш като личност, изисква да развиеш и висока степен на себеосъзнаване. Това включва осъзнаване на силните и слабите места, талантите, познанията, наклонностите, привързаностите, желанията, емоциите, инстинктите, навиците и душевното състояние. Като човешки същества, ние често сме изпълнени с противоречиви желания.

Една част от нас иска да е здрава, щастлива и осъзната. Друга част иска само да яде, да спи, да прави секс и да мързелува. Ако не сме осъзнати, изпадаме в рефлексивни модели на поведение и живеем като несъзнателни животни, вместо като напълно съзнателни човешки същества.

Приеми, че нивото ти на осъзнаване не е постоянно.


Понякога в мисленето ти доминира чистата логика, друг път си завладян от емоционални съображения. Понякога се чувстваш невероятно духовен, друг път се тревожиш за финансовото си положение. Понякога се храниш така, че поддържаш доброто си здраве и енергията си, друг път се задоволяваш с всички преработени боклуци, които можеш да погълнеш/още за боклуците, които ядем вижте: ВНИМАНИЕ:13 Тайни на Хранителната Индустрия, които ще ви Шокират/

Ако вземаш решения в определено душевно състояние и ги подкрепяш с действия, затвърждаваш това състояние и увеличаваш вероятността да се държиш по подобен начин и занапред. Например ако действаш, воден от гняв, ще затвърдиш гневната реакция на ума си. Ако действията ти се водят от добротата, ще затвърдиш доброжелателна реакция.

Всяко ниво на съзнанието има склонност да се самоутвърждава.


Значителна част от личностното развитие е свързана с усилието да се освободиш от привързаността си към по-ниските нива и в същото време се стремиш по-често да стигаш до по-високи нива на осъзнаване. От практическа гледна точка това означава да се освободиш от пристрастяване, от отрицателни емоции и от модели на поведение, базирани на страха, и да ги замениш със съзнателно подбрани действия според принципите ти. А за да промениш моделите си на поведение успешно, трябва да станеш осъзнат в мислите си.

Един добър начин да развиеш способността за осъзнаване, е да вземаш важни решения в най-разумното състояние, което можеш да достигнеш. Най-добрият момент за вземане на решения е, когато се усещаш буден, съобразителен и интелигентен.

Това е времето, когато трябва да се замислиш за сериозните трансформации в живота си, например да смениш кариерата си, да промениш връзката с партньора си или да се преместиш в друг град. Научи се да се доверяваш на тези по-висши нива на съзнанието.

Ти си създател на собствената си съдба

Ти си създател на собствената си съдба


Запиши взетите решения на хартия и им се посвети изцяло, поеми пълната отговорност, че ще ги изпълниш. Когато се случи отново да потънеш в по-ниските нива и по-висшата гледна точка изчезне от погледа ти, придържай се към тези решения, дори и да не се чувстваш толкова обвързан с тях.

С времето външните обстоятелства в живота ти ще се променят по начин, който затвърждава по-висшите състояния. Практиката допринася по-лесно да живееш осъзнато. Когато съзнателно вземаш ключови решения на по-високо ниво на осъзнаване, те ще стават все по-подходящи.

Няма да се затлачваш в постоянно колебание между различни алтернативи, без да можеш да вземеш решение. Приеми, че когато вземаш решения в състояние на гняв, страх, тъга или вина, не може да се придържаш към истината, защото предвижданията ти са ориентирани към негативното.

Себеосъзнаването всъщност е осъзнаване на истината за самият теб.


Когато нивото на осъзнаване е високо, ти си по-близо до истината за себе си, отколкото ако е ниско. Ако не се придържаш към твоето истинско аз, решенията ще имат посредствен резултат. Решенията, които се придържат към истината, са по-точни и дават по-добри резултати, отколкото тези, взети в състояние на по-ниско ниво на осъзнаване.

Ключът е да използвате себеосъзнаването, за да видите кога се придържате към истината и кога не, и да се стремите да вземате важните решения в живота.

„Момчето от огледалото”.

Щом накрая заситиш глада за пари, и те вдигне светът на ръце,

в огледалото се погледни и виж какво ще ти рече.

Не майка, баща и не жена ще те съдят дордето си жив.

Твоят единствен голям съдия от стъклото те гледа правдив.

Него трябва да зарадваш, другите ги остави, щото с него до край ще вървиш.

Най-тежкия изпит ще си взел, ако с онзи насреща в стъклото дружиш.

Може да се облажиш на чужда софра и да си мислиш, че все ти върви,

но за онзи в стъклото насреща, оставаш си просто лентяй щом не щеш го погледна в очи.

През годините може и да преметнеш света, да те тупа светът по гърба,

но сълзи ще пожънеш накрай, щом на онзи в стъклото мениш.

Дейл Уимброу (1895-1954)

Последвай инструкциите от първия куплет буквално. Иди до огледалото и се погледни. Човекът, който те гледа от стъклото, твой приятел ли е? Или…

Благодря ви, че отделихте от ценното си време, за да обърнете внимание на тази статия в нашия скромен сайт. Надявам се да ви е харесала. Ако е така ще се радвам да я подкрепите като я споделите във вашите социални мрежи, за да могат и хората, които харесвате също да се опитат да видят истината в живота си! Бъдете истински…

По материали от блога на Стив Павлина, Снимки Picxy.ne