Вредата от антибиотиците

22.10.2011 11:50

Вредата от антибиотиците

д-р Петър Найденов

Аз не съм абсолютен противник на антибиотиците - има случаи, когато без тях просто не може. Но и не съм привърженик на безразборното им даване - практиката ми показва, че в повечето случаи те могат и трябва да се избягват. Децата, които растат без антибиотици и които наблюдавам от години, се справят отлично и се радват на добра жизненост. Ето какво им спестяваме, като им даваме суперхрани...

Храносмилателна система
Здравето започва от червата и храносмилането. Антибиотиците убиват полезните бактерии, обитаващи червата и оставят чревните стени беззащитни пред вредните микроби. Затова след приемане на антибиотици е редно да се дадат пробиотици, които да защитават лигавиците от вредните микроби. За бебетата най-важен е бифидус, а за по-големите деца и възрастните трябват и ацидифилус, и бифидус.

Нервна система
АБ могат да увредят слуховия нерв и да доведат до глухота, особено при децата. Логично е да се допусне, че се увреждат и други нервни клетки. Това би могло да се отрази на интелигентността и характера на следващите поколения.

Бъбреци и черен дроб
Някои хора имат толкова деликатно здраве, че равновесието на организма може да се наруши даже от един антибиотик – особено при стари и болни хора, и по-слаби дечица. От антибиотиците може да се стигне до бъбречна и чернодробна недостатъчност. Например, един мой познат с диабет се разболя от бронхит. Назначиха му антибиотици, бъбреците му спряха да работят, тръгна на хемодиализа, минаха няколко месеца и за съжаление умря. Нямаше и 30 години.

Дисбактериоза и системна кандидоза
След антибиотиците често върху лигавиците на червата, дихателната и отделителната система на мястото на полезните пробиотици се поселват гъбички, които са много упорити и вредни. Те разраняват лигавиците и ги правят по-пропускливи за алергени и токсини. Така след време може да се стигне до алергии, астма, псориазис, артрит и др.

Кръвотворене
Антибиотиците могат да доведат до анемия, намаляване на белите кръвни телца и влошаване на имунитета.

Влошено развитие на децата
Повтарям, че антибиотиците са най-вредни за организма, докато той расте. Затова всички родители трябва да знаят, че има опасност децата, на които се дават често антибиотици, да не реализират заложения в тях генетичен потенциал.

Ние, възрастните, сме свободни да си купуваме всякакви глупости. Обаче малките деца нямат право на избор – то им се отнема от нас, родителите, защото ние решаваме вместо тях. Нужна ни е точна информация, за да правим това, което е най-полезно за децата ни.