11 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ЗА ВОДЕНЕ НА РАЗГОВОР

03.04.2011 12:26

11 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ЗА ВОДЕНЕ НА РАЗГОВОР

 

Независимо дали сте на първа среща, на събрание с колеги или просто излизате с приятели следвайте тези бързи съвети от книгата “The Art of Conversation” , чрез които ще бъдете, сладкодумника, който всички ще харесват.

1. Избягвайте ненужните подробности

Не се отклонявайте. Например ако се е случило нещо не толкова важно, не си губете времето да се опитвате да доказвате, че сте прав

2. Не задавай друг въпрос, преди да са ти отговорили на първия

Ако питате някого как са децата му, не скачайте веднага да го питате и как е семейството и здравето му преди да ви е отговорил на първия въпрос. Това се случва изключително често! Особено от журналистите по сутрешните блокове, ако сте забелязали. Избягвайте това!

3. Не прекъсвайте другия докато той говори

Също така се опитайте да направите своята история кратка, като оставите шанс на другия да говори повече без да го прекъсвате. Той и без това няма търпение да се изкаже…..

4. Не противоречи на човека отсреща, особено ако това, за което говори не е важно

Не поставяйте излишни подробности около историята на човека срещу вас, които не ви харесват и ви предизвикват да възразите и да спорите. Запомнете: “Лицето, което противоречи, често потвърждава въпроса по друг начин”

5. Не говорете за всичко

Задавайте въпроси, за да разберете темите, които са общи за вас и събеседника ви. Така ще имате възможност да уцелите какво по-точно го интересува и евентуално да го манипулирате с това!

6. Не се опитвай винаги да бъдеш герой на своята история и въпреки това гледай историята да има герой!

Изграждай образа и на другите, не само на себе си. Да си постоянно център на внимание в случките, които разказваш никак няма да е забавно и даже ще стане досадно. Включи и други персонажи, светът не се върти само около теб и събеседникът ти знае това.

7. Изберете тема от взаимен интерес

Искаш да си добър събеседник, нали? Затова разбери какво вълнува човека срещу теб. И ако той се интересува от политика и футбол, по дяволите не говори за картофи или поезия. Това просто не го интересува и той няма да те слуша изобщо!

8. Бъди добър слушател

Вие естествено ще се превърнете в такъв, ако следвате горните съвети. За съжаление това качество се среща толкова рядко. Всеки е изпълнен с проблемите от сивото си ежедневие и изпитва огромно желание да ги сподели, да се разтовари от тях. В тези случаи не забравяйте да слушате/или поне се преструвайте, че го правите/.

Свидетели сме на това как всеки се интересува и говори само за собствените си проблеми и не чува изобщо тези на другите. А какво по-хубаво от това да видиш, че някой ти обръща внимание, и че го е грижа за теб. Ако не ви пука за човека отсреща, поне се правете че е така!

9. Разговорът трябва да бъде в хармония с околната среда

Ако сте с красива жена, не говорете за сирене, когато темата за луната ще бъде много по-подходяща. Също така не пренебрегвайте и целесъобразността на тишината в един разговор

10. Не преувеличавайте/поне не много/

Не всичко е най-доброто, най-лошото или най-веселото. Аз самия се усещам, че доста често използвам тази дума “най”, но се боря да премахна този досаден навик!

11. Развийте такт

Не се опитвайте да лъжете, но в същото време не се чувствайте длъжни да бъдете болезнено искрен при изричането на истините в разговора. Не казвай, че някой изглежда зле, болен или уморен.

Това няма да направи абсолютно нищо полезно за по нататъшния ви разговор, ама наистина нищо. Само ще направи така, че човека отсреща да се чувства неудобно и в последствие вътрешно да се опита да ви потърси и на вас кусурите.

Можете да направите намек с въпроса дали човека е имал дълга и тежка нощ, да му влезете в положението, но не и да му навирате в лицето цялата болезнена истина, а и не сте толкова честни със сигурност. Не забравяйте, мълчанието е една много добра опция при разговорите. Говорете правилните неща или не казвайте нищо!

12. Бонус съвет: Естествено единственото, което липсва за един добър разговор е правилото да се

Усмихвате….

Усмихвайте се

Усмихнахте се нали......?