7 урока за успешен живот от Бенжамин Франклин

02.06.2011 11:55

 

Специални благодарности на Lifehackerbg.com:) Искрено ви го препоръчвам:)

Предполагам, че сте виждали 100 доларова банкнота. А знаете ли кой е изобразен на нея? Ако все още не сте се сетили и не знаете кой е Бенджамин Франклин ще ви кажа, че този човек е един от основателите на Съединените Американски щати. Той е един от хората променили света ставайки част от бащите на една от най-мощните страни в света.

Тази колоритна историческа личност се отличава с множество участия в различни мероприятия на обществения живот като някои от тях включват: водещ автор, политически теоретик, политик, учен, сатирик, граждански активист, държавник и виден дипломат.

Като учен Бенджамин Франклин е основна фигура на американската просвета по онова време и влиза в историята на физиката с откритията и теориите си по отношение на електроенергията. Той е изобретил гръмоотвода, готварската печка, километража и стъклото тип  ‘armonica’.

Негово дело е и първата публична библиотека в Америка, като допринася основно и за  първата Пожарна в щатите намираща се в Пенсилвания. Атрактивния му, продуктивен живот и наследство от научни и политически постижения, както и статуса му на един от най-влиятелните хора в Америка на своето време са го направили историческа икона не само в щатите, но и в света. Със сигурност има какво да се научи от него…

7 поуки за живота от мъдрия Франклин, които трябва да прочетете:

1. Не си губи времето

“Не пилей времето си за тези неща от живота, които той вече е направил”

Вашето време е вашият живот! Ако губите времето си губите от живота си. Никога не съм чувал за успешен човек, който не цени времето си. Не позволявайте на други хора да губят вашето. Не допускайте само защото на някой му се е приискало да убие един час време, да убие и един час от вашето време.

Защити своето време, защото то не може да бъде заместено с нищо, не може да се върне никога, не може да го попълниш с нещо друго ако веднъж вече е изтекло-вашето време е вашият живот-пазете го!

2. Учи

“Да бъдеш невежа не е толкова срамно, колкото да ти липсва желание за учене”

Бенджамин Франклин казва: “Този, който не иска да бъде съветван и поучаван не може да му се помогне” Винаги бъди отворен към обучение, винаги приемай нови знания и опит. Може да се поучите от всеки човек и от всяка ситуация.

Можете да научите нещо както от най-големия глупак, така и от най-големия гений. Брус Лий е казал: “Мъдрия човек може да научи много повече от глупав въпрос, отколкото глупака може да научи от един мъдър отговор“. Помислете върху това….

3. Прави грешки

“Не се бой от грешките. Ти вече познаваш провала. Преодолей го, поучи се и продължавай…”

Обикновено успеха идва, когато правим нещата правилно, а да стигнем до там да направим нещо както трябва-първо трябва да го направим погрешно. А в най-разумния случай да видим как някой друг го прави грешно и да не повтаряме неуспешните му опити. Вие със сигурност ще правите грешки, а пътя към успеха е меко казано облицован с грешки и неуспехи, които имат силата да откажат доста упорити хора.

Но ти не падай, просто продължи да се движиш. Казват, че колкото повече се проваляш, толкова повече се доближаваш до заветната цел. Успешните хора правят много грешки, претърпяват неуспехи-вижте Стив Джобс и уволнението му от собствената му компания/може би само аз не го бях давал за пример :)/но същите тези хора не се отказват, те продължават да се движат, да се движат напред докато не постигнат целта си.

4. Енергия и постоянство

“Енергията и постоянството побеждават всичко”

Кой каквото и да ми говори енергия и постоянство ще имате винаги само, когато правите нещата със страст, само когато усещате вътрешно, че това с което сте се заели ви харесва. Така със сигурност ще сте зареден със специалното ракетно гориво за постигане на цели. За всичко останало ще трябва доста да се напрегнете, защото няма да го има този стимул, този импулс и енергия.

Ако не разполагате с ясна представа за това на къде отивате няма да имате желанието и упоритостта да отчетете някакъв забележителен напредък. Трябва да се ръководите от картина в главата ви, която да е по-голяма от настоящата ви реалност. Трябва да има плам и жар в това, което правите…Това е една от най-мощните движещи сили, тласкащи ни към прогреса…

5. Подготовката

“Ако не започнеш да се подготвяш, бъди готов да се провалиш”

Това звучи малко като приказката, че когато нямаш план, планираш да се провалиш. Почти същото е! По-добре е да нямате възможност да направите нещо, но въпреки това да бъдете подготвени, отколкото да имате възможност и да не сте готови. Успехът обича подготвените. Ти подготвен ли си?

Ако прекрасна възможност се появи в днешния ти ден, ще бъдеш ли готов за това или ще се чудиш как да реагираш? Прекарвайте вашите дни в подготовка за успеха, така че когато възможността почука на вратата да и отворите подготвени и уверени в себе си!

6. Бъди усърден, бъди старателен

“Старанието е майка на добрия късмет”

Трудолюбивите хора ще бъдат богати. Това е страхотен съвет, неимоверно полезен, но за съжаление той важи повече за Америка, отколкото за България. Тук трудолюбивите в масовия случай са използвани и мачкани. Добре, че има и доста изключения. И въпреки това ако искаш да бъдеш щастлив и успешен бъди усърден, бъди трудолюбив. Колкото по старателен си, толкова повече късмет ще имаш.

Започнах да звуча малко ала “Метатайната“, която тема взе да ми става малко досадна, но това е чистата истина, какво да се прави. Всеки човек има способността да увеличи късмета си седем пъти, превръщайки се в един по-прилежен и старателен човек. Създай си на навик да бъдеш усърден във всичко, което правиш и ще се изненадаш колко много късмет ще получиш-повече отколкото си очаквал…

7. Направи впечатление

“Или напиши нещо, което си струва четенето или направи нещо, за което си струва да се пише”

Бенджамин Франклин казва:Много хора умират на 25, но не са погребани, дори, когато навършат 75” Предполагам, че разбра какво е искал да каже този велик човек. Надявам се, че не си мъртъв, надявам се, че не си постигнал всичко това, което ти предстои да постигнеш, надявам се най-добрите ти дни да са пред теб. И мисля, че те са…