ЦЕЛТА

02.07.2011 09:18

„Целта – това е главното в живота. Когато човек изгуби житейската си цел, той умира.”

                                                Евгений Чазов, Министър на здравеопазването, СССР

 

„Финансовата независимост може да се достигне лесно, но не и евтино. Свободата има своята цена. За да станем финансово независими не са нужни нито пари, нито добро формално образование. Това не изисква дори риск. Цената на свободата се измерва с мечти, желания и способност да преодоляваш разочарованията, които изникват по пътя на всеки от нас. Искате ли да заплатите тази цена?”

                                                Робърт Т. Кийосаки „Квадрант на паричния поток”

 

ЦЕЛТА  Е ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНО СЪБИТИЕ, ОБВЪРЗАНО С ВРЕМЕ И КОНКРЕТНИ  ИКОНОМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ.

 

За улеснение по-долу са изброени примерни финансови цели, за да дадат яснота на вашите представи за вашето бъдеще!

ПРИДОБИВАНЕ НА:

  • ЦЕННОСТИ:

-         автомобил

-         потребителски стоки – дрехи, битова техника, мебели и пр.

-         антикварни стоки

-         предмети на изкуството

  • НЕДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО:

-         дом за собствено ползване или почивка

-         за получаване на доходи

  • БИЗНЕС:

-         разрастване на собствения ви бизнес

-         придобиване на собствен бизнес

  • НАСЛЕДСТВО:

-         парични средства

-         скъпоценности

-         ценни книжа

  • ПОГАСЯВАНЕ НА КРЕДИТИ:

-         собствени

-         на роднини, приятели и пр.

  • ПЕНСИОННИ:

-         ежемесечна пенсия

-         средства за водене на определен начин на живот – пътувания, почивки, екскурзии и др.

  • ОБРАЗОВАНИЕ:

-         повишаване на квалификацията

-         получаване на ново образование

  • ЗДРАВЕ:

-         лечение

-         профилактика

-         почивка

-         спорт и красота

  • ХОБИТА
  • ИЗДРЪЖКА ИЛИ ПОДПОМАГАНЕ НА РОДНИНИ:

-         помощ за децата – образование, покупка на жилище и пр.

-         помощ на родителите

  • БЕЗОПАСНОСТ:

-         застраховки

-         осигуровки

След определянето на вашите житейски ценности, непременно ги тествайте – чувствате ли се комфортно със  собствените си, лично определени цели. Запомнете: целите на другите хора са си техни! Вие си имате ваши и си ги носите дълбоко в себе си! Усетете ги! Осъзнайте ги! Всеки от нас има право и е длъжен да бъде щастлив! Всеки от нас е щастлив по различен начин, защото има различни цели! Всички ние можем и трябва да бъдем щастливи заедно, защото по същество сме различни и не си пречим, а се допълваме! За да определите вашите цели, ще ви помогнат следващите няколко прости правила и най-вече дълбоката вътрешна убеденост, която трябва да изпитвате за истинските си лични цели:

  1. ИНДИВИДУАЛНОСТ – целите, които отразяват именно вашите ценности, с най-голяма вероятност ще ви запалят. Истински вашата цел ще ви накара да подскачате на място, както в детството си, от възторга на очакваното щастие! Ако дори само мисълта за това, че сте постигнали целта си, ви носи усещането за радост и празник – това действително е вашата цел!
  2. ЧИСТОТА – обърнете внимание на мотивите, които стоят зад целта. Те трябва да са 100% „екологични” в психологичен план. Вашата цел просто не може да носи мъка и нещастие на другите хора!
  3. БЕЗОПАСНОСТ – вашата цел в зоната на вашия възможно най-комфортен риск ли е? Тя струва ли ви се безопасна? Оценете я по 10-балната система от 1 /комфортно/ до 10 /напрегнато, некомфортно/ колко добре ще се чувствате при достигане на тази цел? Много е важно целта, която сте си поставили, да не предизвиква у вас чувството на дискомфорт. Не си струва да си поставяте цел да спечелите на борсата 1 милион, ако рискът да изгубите 50%  от своя капитал, ви се струва катастрофа.

 

Парите или правят човека роб – роб на работата, дълговете, отношенията и т.н., или носят свобода – свободата на избора и правото да живееш, както ти харесва.

Парите са всичко на всичко само ИНСТРУМЕНТ! Важни са уменията и навиците да бъдат управлявани като ИНСТРУМЕНТ за реализация на нашите цели и задачи!

Какво искаме да получим накрая в резултат на нашите действия? Заработваме  парите  ЗА ……………………………………………………………………………………..

Попълнете за какво според васJ. Ще се изненадате, че няма да ви е лесно, защото досега не сте се замислялиJ Но  опитайте, така ще намерите своите цели и пътя към себе си. Вече няма да сте роб на навика и на това, което другите считат за правилно!

Нека все пак, преди да започнем плаване по финансовия океан, да определим защо ни е необходимо всичко това. Защо да си хабим времето и парите, изкарани с кръв и пот, за…Учене? Да, да, пак учене! Пак, както в училище - домашни работи, въпроси, отговори…. Само дето никой не ни оценява. Освен нас самите. И Учителят, наречен Живот.

В съзнанието на хората, а следователно, и в живота, парите имат огромно значение. Без тях е невъзможно да се организира ново строителство, движението на транспорта, храненето, обличането, издаването на книгите и всички подобни неща, жизнено необходими на съвременния човек всеки Божи ден.

От това колко е развита финансовата система, която определя живота ни, зависи много. Всъщност финансовата система е ключът за постигане на нашите цели – подобряване на качеството на живота ни, възможност да освободим огромна част от главния си мозък, заета ежедневно с търсене на отговор на въпроса „Откъде да взема пари?”. Само си представете, че изобщо не мислите за пари! Просто защото ги имате! С какво ще  заемете мозъка си в този случай? Може би с това, за което мечтаете от години? И едва тогава вашите мечти ще станат нова реалност!

Да намериш своята цел е най-лесната част! Трудното се състои в това ежедневно да мислите за нея и да работите над себе си дотогава, докато самите вие не станете тази цел!

Това и тъжното правило – само 3% от поставилите си свои цели, ги постигат! Но никой не може да знае предварително точно  в коя група попада – в тази от 3% или в тази от 97%!

Изобщо не е трудно да се направи първата стъпка. А след това самият начин на работа  ще ви призове на път напред! И всяка следваща стъпка става естествено продължение  на предходната и с всяка стъпка напред пътят става все по-кратък, а вървенето по него – все по-леко и приятно. Кой знае, възможно е именно ние да станем първооткриватели на новото правило – правилото на хората, достигащи  своята мечта в 97% от случаите! Дерзайте!

Светът никога няма да заподозре за съществуванието ви, докато не започнете да действате и да правите това, за което имате природна сила и талант!