Уроци за живота със смисъл от Алберт Айнщайн

03.04.2011 12:22

Уроци за живота със смисъл от Алберт Айнщайн

Алберт Айнщайн отдавна се смята за гений от масите. Той беше блестящ теоретичен физик, философ, автор и може би най-влиятелния учен на всички времена. Точно по тези причини няма как в един сайт за личностно развитие като този да не присъстват и неговите велики правила за живота.

Айнщайн има голям принос в научния свят, включително известната на всички теория за относителността, създаването на релативистката космология, прогнозирането на отклонението на светлината от гравитацията, квантовата теория на атомното движение в твърдите тела и това са само няколко от многобройните му научни приноси и успехи.

Как да не дадеш за пример такъв човек като Алберт Айнщайн?

През 1921г Айнщайн получава Нобелова награда за физика за заслугите си в теоретичната физика и особено за откритието на закона за “фотоелектричния ефект” Той е публикувал повече от 300 научни разработки и повече от 150 не-научни трудове. Айнщайн се счита за баща на съвременната физика и е може би най-успешният учен, който някога е съществувал.

И въпреки че не всички са съгласни с неговите теории, мисля, че има много какво да научим от тази велика личност, която можем да наречем чисто и просто гений! Може би доста от тези правила, които ни е завещал Айнщайн сте ги чували и преди, и ако е така не е лошо да си ги преговорите, защото наистина има какво да се използва от тях за хакването на нашия живот:

1. Следвай любопитството си!

“Аз нямам специален талант. Аз съм само страстно любопитен.”

Какво събужда твоето любопитство? Аз лично съм любопитен каква е причината един човек да има такъв голям успех, докато друг не може да се похвали със същото. Ето защо събирам материали за успеха на различни хора и ги публикувам на страниците на този сайт. А ти, какво ти е най-интересно, какво би искал да разбереш, от какво се интересуваш? Преследването на любопитството както като преследването на щастието е тайната на успеха ви според Айнщайн, а и според мен!

2. Постоянството е Безценно

“Причината да откривам разни неща не е, че съм толкова умен. Причината е, че аз стоя с проблема много дълго време.”

Чрез постоянство костенурката достига целта си/няма друг начин, няма избор/. Вие съгласни ли сте да сте постоянни, докато стигнете вашата цел, която сте си поставили? Хората казват, че цялата стойност на пощенската марка се състои в способността и да се придържа към нещо, толкова дълго време докато не стигне до мястото, за където е предназначена. Бъди като пощенска марка, завърши състезанието, което си започнал!

3. Фокусирай се върху Настоящето/велика човешка трудност/

“Всеки мъж, който може да кара безопасно автомобила си, докато целува красива жена, просто НЕ дава на целувката и на жената това внимание, което заслужават.”

Алберт Айнщайн много често е казвал, че не можеш да яздиш два коня по едно и също време. Научете се да отбелязвате настоящия момент, вижте къде сте, какво правите, дайте на този сегашен момент необходимото внимание. Дайте всичко на това, което правите в момента. Фокусираната енергия е сила и това е разликата между успеха и провала!

Много е трудно, но никой, когато сме се раждали не ни е казал, не ни е обещал да е лесно. Никой не ни е гарантирал, че живота е честен и почтен, че ще имаме бляскаво бъдеще и други подобни глупости. Просто се фокусирайте в настоящия момент и вземете всичко от него. Не си губете времето да мислите за следващия…

4. Въображението е много мощен инструмент, то е сила!

въображението е по-важно от знанието

“Въображението е всичко. То е предварителен преглед на следващите забележителности в живота ви. Въображението е по-важно от знанието”

Използвате ли въображението си ежедневно? Или сте се превърнали в автомати. Наскоро излезе проучване, че след няколко години повечето от нас хората ще вършим над 50% от дейностите си и дневните си ангажименти като роботи, на автоматичен режим, ще живеем неосъзнато, което никак не е обнадеждаващо. Айнщайн е казал, че въображението е по-важно от знанието, защото според него вашето въображение предварително разиграва вашето бъдеще.

Айнщайн казва още: “Истинският признак за интелигентност не е знанието, а въображението”. Вие упражнявате ли своето въображение ежедневно? Не оставяйте в никакъв случай нещо толкова мощно, колкото е въображението, вашето въображение да лежи непокътнато и неизползвано!

5. Прави грешки

“Човек, който никога не е правил грешки, никога не е опитал нещо ново”

Никога не се страхувайте от правенето на грешки. Да не изреждам колко велики открития са станали точно по този начин, със сигурност ги знаете. Грешката не означава провал. Грешката може да ви направи по-добър, по-умен и по-бърз ако откриете и осъзнаете правилния извод от нея. Особено ако е голяма още по-добре, защото така със сигурност ще я запомните и ще гледате следващия път да я избягвате с всички сили. Открийте мощната сила на правенето на грешки. Някой много успял човек беше казал, че ако искаш да успееш задължително трябва да утроиш броя на грешките, които правиш и мисля, че е доста прав!

6. Изживявай момента

“Никога не мисля за бъдещето. То и без това ще дойде достатъчно бързо”

Единственият начин да се справим успешно с нашето бъдеще е да бъдем в настоящето, колкото е възможно повече/това изречение го прочетете още веднъж/. Вие не можете “в момента” да промените “вчера” или “утре”, така че е от изключителна важност да посветим всичките си усилия към точно този момент, който изживяваме сега, точно сега, в тази секунда и минута! Според Айнщайн, това е единственото време, което има значение, това е единственият правилен път!

7. Създавай стойност

“Стремете се НЕ да бъдете успешни, стремете се да бъдете полезни”

Не си губете времето в опити да ставате успешни, а прекарвайте времето си в създаване на стойност. Успеха безспорно е резултат от точно такова мислене. Ако сте ценен със сигурност ще привлечете успеха. Макар че и известна доза късмет никак няма да ви навреди/просто наблюдавайки успешните хора установявам за себе си, че няма как да се получи нашата работа без щипка късмет/!

Опознайте талантите и дарбите, които притежавате, научете се как да ги използвате и ги предлагайте като подаръци, по начин, който ще е от полза за другите. Бидейки полезни на другите успеха несъмнено ще ви следва по петите, а не вие него!

8. Не очаквайте различни резултати

откаченият, блестящ учен Айнщайн

“Лудост е да правиш едно и също нещо и да очакваш различни резултати.”

Не можеш да продължиш всеки ден да правиш едно и също нещо и да очакваш да получиш нещо различно, нещо по-добро. Ако продаваш по един начин, ако си готвач и готвиш по един и същ начин, изобщо каквото и да си, рутината може да те убие/професионално/. С други думи не можете да правите една и съща рутинна тренировка във фитнеса месеци наред и да очаквате, че ще изглеждате след това по различен начин. За да можете да промените живота си, трябва да промените и действията си, да променяте вашето мислене. Така живота ви има реален шанс да се промени!

9. Знанието идва от опита!

“Информацията не е знание. Единственият източник на информация е вашият опит.”

Знанието идва от опита-точка! Можете да обсъждате дадена задача, но дискусията само ще ви даде философско разбиране за нея. Вие първо трябва да опитате да свършите задачата сами, на практика, да я преживеете от първа ръка и тогава ще имате истинска, реална информация за нея. Действайте, трупайте опит! Не прекарвайте времето си криейки се зад спекулативна информация, излезте навън и го направете. Само така ще спечелите безценни знания.

10. Научи правилата и тогава стани най-добрия играч

“Първо ще трябва да научиш правилата на играта. И тогава ще трябва да играеш по-добре от всеки друг.”

За да поставите всичко в нормални, прости условия има две неща, които трябва да направите. Първото нещо, което трябва да свършите е да научите правилата на играта, която играете. Това никак не звучи вълнуващо. Ако например продавате стреч фолио и трябва да научите всички характеристики и свойства на всеки вид фолио никак няма да ви е забавно, но това е от жизненоважно значение. На второ място, вие трябва да се ангажирате не за някой друг, а за себе си да играете играта по-добре от всеки друг. Ако можете да направите тези две неща, успехът ще бъде ваш! Можете ли? Аз мисля, че да!