Магията на мащабното мислене

03.04.2011 12:05

Магията на мащабното мислене

Дейвид Шуорц

 (Подбрани откъси)

Преднамереното и  и упорито търсене на болестта може действително да доведе до заболяване. Препоръчвам „Да живеем 365 дни в годината” на д-р Шиндлер Как. Според него три от всеки четири легла в болниците са заети от пациенти с ЕПБ /емоционално провокирана болест. 

   Добре е да си казвате често „По – добре е да се износя, отколкото да ръждясам” - Животът е  даден да му се радвате. 

   Начинът на мислене, който насочва вашият интелект е много по-важен от самият интелект.

 Два начина да победим  извинението с лошия късмет

 1. Приемете закона за причината и следствието. Вгледайте се отново в това, което на пръв поглед  изглежда като проява на „късмет” при някого.  Ще установите че не става дума за късмет, зад щастливата му звезда стоят старателната му подготовка,  планиране и мисли насочени към успеха.  След това разгледайте случай на човек, за когото се смята „че не му е провървяло”.  Ще видите че затова си има конкретни причини.  Мистър Успех търпи временни неудачи – но се учи от грешките си, в крайна сметка постига целта си. А когато мистър Посредственост губи, така или иначе той не си взема поука.

2.  Не смесвайте желаното с възможното.  Не прахосвайте умствената си енергия в мечти, как да постигнете успех, без да положите усилия за това.  Не можем да преуспеем   само защото ни е провървяло. Успехът се дължи на стъпките, които трябва да предприемем  и на усвояването на принципите, които ни извеждат до целта.  Не разчитайте на късмета да ви осигури кариера, победи и добър живот.  Вместо това трябва да насочите усилията върху култивирането на такива качества, които ще ви изведат до победата.

 Изградете си самочувствие  и  победете страха 

 

1.Действието лекува страха.  Изолирайте си страха от другите си усещания и пристъпете към конструктивни действия.  Бездействието да не правите нищо в определена ситуация, подсилва страха и съсипва самочувствието.

2.Положете максимум усилия да отлагате само положителни мисли в паметта си. Не допускайте от негативизма и самообвинения в мислите ви да израснат чудовища.  Просто се откажете от склонността да извикате в паметта си неприятни случки и ситуации.

3.Поставяйте хората в подходяща перспектива. Не забравяйте, че и другият е човек като вас и приликите помежду ви  са много повече от различията. Поставете се на равни нога с него.  И той е човек. Развийте у себе си умението да се отнасяте с разбиране към хората.  Мнозина ще изръмжат насреща ви, но едва ли някой ще се опита да ви ухапе.

4.Опитвайте се да действате според повелята на собствената си съвест. Това предпазва от отровата на комплекса  за вина.  Да постъпваш честно е много практично правило по пътя към успеха.

5.Направете всичко възможно за да си внушите: „Имам самочувствие, наистина имам добро самочувствие”. Практикувайте ежедневно следните упражнения:

* сядайте отпред

* гледайте хората в очите

* ускорете бързината на походката си с една четвърт от сегашната

* говорете пред аудитория

* усмихвайте се широко

 

Как да мислим мащабно 

Система за оценка на истинската ви стойност.  Ефективността е доказана на практика.

 1.     Определете вашите основни пет достойнства. Обърнете се за молба за помощ към обективно настроен приятел – съпруга, приятел, началник....

2.     Под формулировката на всяко преимущество напишете имената на трима души, за които знаете че са постигнали значителни успехи, макар че не притежават съответното преимущество в толкова висока степен като вас.  След като приключите с това упражнение, ще установите, че поне в едно положение превъзхождате мнозина, които са постигнали успех. Само един извод се налага  - вие сте по-голям отколкото си мислите. Настройте мисленето според истинската ви стойност.

Хората с мащабно мислене се специализират в създаването на позитивни, оптимистични и ориентирани към бъдещето картини в собственият си ум и в умовете на другите.  Да мислиш мащабно означава да използваш думи и изрази, които създават позитивни мисловни образи, образи на успеха.

 

  Четири начина да си съставим  речник на мащабното мислене

 

1.      Когато описвате как се чувствате, не скъпете думи и изрази с позитивен и жизнерадостен тон.  При всяка възможност казвайте че се чувствате чудесно и наистина ще се чувствате така, ще се почувствате по – значим.

2.     Използвайте ярки, жизнерадостни, предразполагащи думи и изрази, когато говорите за други хора. Създайте си правило да говорите с положителен тон  и щедри краски за своите приятели и колеги. Когато говорите с някого за човек, който отсъства, непременно кажете нещо хубаво. Много внимателно избягвайте езика на дребнавото и злостно заяждане. Човекът за когото става дума, рано или късно ще научи какво сте казали и собствените ви думи ще  се стоварят върху  вас.

3.     Прибягвайте до позитивни изразни средства за да насърчите другите. При всяка възможност им казвайте по нещо хубаво.  Всеки жадува да бъде похвален. Много важно е  всеки ден да намирате добри думи за своя съпруг или съпруга. Обръщайте внимание на хората,  с които работите, и  им казвайте по нещо хубаво. Искрено поднесените хвалебствия са средство за постигане на успех. Използвайте ги! Използвайте ги често.

4.     Използвайте думи с позитивно звучене, когато представлявате някакъв план  пред другите.   В умовете на хората припламва искра, когато чуят нещо от рода на:  А ето ви една добра новина:, Имаме реална възможност... Обещайте им победа и ще видите как проблясват очите им.

 Оценката на другите за вас се определя от етикета с цената, която ние сами си слагаме.

 „Упражнения за повишаване на собствената стойност”

 *  Упражнявайте се в повишаването на стойността на различни предмети.

Стойността на един предмет,  независимо дали става дума за стая, къща или бизнес, е пропорционална на идеите  за неговата  употреба.

*  Упражнявайте се в повишаване на стойността на хората.   Запомнете, че да извикате най-доброто от един човек, преди всичко трябва да си го представите  образно в най-добрата му форма

*  Упражнявайте се в повишаването на собствената си стойност.  Задайте си въпроса какво да направя да повиша собствената си стойност.  Представете си образно не какъв сте сега, а какъв може да бъдете. След това съвсем естествено ще възникнат и начините за постигане на потенциалната ви стойност. Просто опитайте  и ще се убедите сами.

 Как да избегнем скарванията

 Преди  да започнем да мърморим, да отправяте укори или обвинения  към някого  и преди да сте нанесли контраудар или самозащита, задайте си въпроса?

Дали това действително  е от значение?  В повечето случаи се оказва че не е, и  конфликтът може да се избегне.

   Когато се усетите че сте  на път да предприемете  заредени с негативизъм действия, попитайте сам себе си. Това наистина ли е важно ?  Отговорът на този въпрос  върши чудеса  при създаването на по-приятна семейна обстановка. Той действа и на работното място, както и в натовареният трафик след работа. Този отговор върши добра работа  при всяка житейска ситуация, която може да доведе до караница. 

1.     Не откъсвайте поглед от голямата цел.   Голямата цел в брака е постигането на мир, щастие и спокойствие, а не победата в някоя разпра или пък в думите „аз нали ти казах”  В отношенията с подчинените голямата цел е пълното развитие на потенциалните възможности на хората, а не в склонността да правим въпрос от дребни пропуски.  Голямата цел в съседските отношения се определя от взаимните уважение и приятелски чувства, а не от това дали да  се оплачем в полицията, че кучето е лаело нощем......

    Много по-добре е да изгубиш битка, но да спечелиш войната, отколкото да спечелиш битката и да загубиш войната.

2.      Задайте си въпроса: Наистина ли е важно?

3.     Не се хващайте в капана на дребнавостта. Когато говорите пред аудитория, решавате някакъв проблем, давате съвети на служителите, мислите само за действително значимите неща, нещата които могат действително да променят положението.  Не затъвайте в повърхностни въпроси. Съсредоточете се върху важните неща.  

Помнете, че мащабното мислене се отплаща богато!

1.     Не развивайте комплекс за малоценност.  Престъпление е да се подценявате и трябва да се отърсите от това. Съсредоточете се върху достойнствата, които притежавате.  Вие сте по-добър, отколкото си мислите

2.    Използвайте речника на мащабното мислене. Използвайте думи, от които лъха жизненост, яркост и значимост. Използвайте думи, които обещават победа, надежда, щастие, удоволствия. Избягвайте думи, които създават неприятни представи за провал, поражение, мъка.

3.    Разширете обхвата на вижданията си.  Вижте какво може да стане, а не само положените в настоящият момент. Упражнявайте се в умението да придавате по-висока стойност на нещата, на хората и на самия себе си

4.    Гледайте на работата си в перспективата на нейната значимост. Мислете наистина , мислете за нея  като за нещо много важно. Следващото ви повишение зависи  до голяма степен от начина по който гледате на настоящата си длъжност.

5.    Издигайте се над дребнавите мисли. Насочете вниманието си над големите цели. Когато усетите че сте на път да се забъркате в нещо незначително, задайте си въпроса „Това наистина ли е толкова важно”

 ИЗДИГНЕТЕ СЕ ДО УСПЕХА, КАТО МИСЛИТЕ ЗА НЕГО! 

 

 Как да мислим и мечтаем творчески

 Първа стъпка – Вярвайте че може да бъде направено.   Това е основаната истина  -  за да направите нещо преди всичко трябва да вярвате, че то може да бъде направено. Вярата, че то може  да бъде осъществено, настройва ума към откриване на начини  за постигане на целта. ....  Вярата освобождава творческата енергия. Неверието удря спирачки на творческото мислене.  Вашият ум ще намери начин, ако вие му дадете  такава възможност.

   1. Вярвайте че ще стане  - Това е основен принцип на творческото мислене.

Премахнете думата „невъзможно„ от мислите и речта си.  Мисълта Това е невъзможно поставя началото на верижна реакция  от други мисли, които доказват че сте прав.

   2. Помислете за нещо конкретно, което сте искали да направите.  Мнозина от нас  отхвърлят и потъпкват собствените си желания просто защото съсредоточават вниманието си върху невъзможността да ги осъществят, докато единственото върху което си струва да се съсредоточим е защо можем да ги осъществим. 

 

Три начина да преодолеете традиционното мислене

1.     Отворете  мисленето си за нови идеи

2.    Бъдете човек на експеримента

3.    Мислете в прогресивен, а не в регресивен план 

Не  забравяйте че мисленето, което се подхранва само от собствени ресурси, след време започва да страда от недохранване, отслабва и постепенно губи способността си да действа творчески и в плана на напредъка.  Стимулите на идеите от другите са чудесна храна за ума. 

   Посещавайте събирането на хора от поне една професионална група /извън вашата област/ и вземайте дейно участие.  Връзката с хора от различни професионални области разширява кръгозора и ви помага да видите  една по-мащабна картина.  С изненада ще установите че общуването с хора от други професии стимулира идеи в областта на собствената ви професия.  

 

РЕЗЮМЕ

* Вярвайте  че ще стане. Когато вярвате, че нещо ще стане, умът ви  ще намери начина  за неговото осъществяване.  Вярата в решението  прокарва  пътя към самото решение. Отстранете от мисленето  и речника  си понятия като „невъзможно”,  „няма да стане”,  „не мога да направя”,  „няма смисъл да опитвам”.

* Не допускайте традиционното мислене да парализира ума ви. Приемайте охотно нови идеи. Отдайте се на експерименти. Опитвайте нови методи. Стремете се към прогрес във всичко, което правите.

* Всекидневно си задавайте въпроса „Как  да работя по-добре „Пред самоусъвършенстването няма граници.  След като си зададете въпроса Как да работя по-добре, ще се появят и отговорите като плод на здравия разум. Опитайте и ще се  убедите сами.

* Задайте си въпроса  Как мога да свърша повече работа – капацитетът е начин на мислене  Поставянето на този въпрос  задейства умствената ви дейност в посока на най-краткият път към спестяването на време и усилия.  Успехът в бизнеса се определя от следната комбинация – направете необходимото, за да работите по-добре  /повишете качеството на своята работа/  и работете повече, отколкото преди/ увеличете количеството   от вас работа/

* упражнявайте се в умението да задавате въпроси  и да изслушвате отговорите. Питайте, изслушвайте и ще получите суровина за достигането на разумни решения. Запомнете  - големите монополизират изслушването, хората с мислене на дребно държат монопола  върху говоренето. 

* Разширете обхвата  на своето мислене.  Търсете стимули. Свържете се с хора, които могат да ви помогнат с нови идеи и нови начини за извършване на нещата.  Общувайте с хора различни от вашите професионални  и социални интереси.

 

 Вие сте такъв, за какъвто се мислите 

... Хората, които внушават най-голям респект, са постигнали най-големи успехи.  Какво е обяснението?  То може да бъде уточнено с една дума  - мислене.  Мисленето е причината – Другите виждат в нас това, което виждаме самите ние. Към  нас се обръщат така, както мислим, че заслужаваме.

   Ако човек се смята за непълноценен, независимо каква е квалификацията му в действителност, той наистина е непълноценен.  Защото мисленето направлява действията. Ако човек се чувства непълноценен, той и действа в съответствие с това чувство и то не остава за дълго скрито...  Човек, който смята, че е незначителен, действително е такъв.

   И обратното – ако някой си мисли, че е достоен  за определени отговорности, той наистина е такъв.

   За да бъдем значими, трябва самите ние да се мислим за такива, наистина да мислим за себе си, като за хора със значение;  тогава и другите ще ни приемат така. Логиката  е следната:

Начинът на мислене предопределя  начинът на действие. Начинът на действие  на свой ред предопределя начина, по който другите се отнасят към вас.

* Трябва да изглеждате значими – това помага да мислите за себе си като за човек от значение. Външният ви вид говори на самият вас. Непременно трябва да е такъв, че да повишава настроението ви и да съдейства за изграждането на вашето самочувствие. Вашият външен вид говори и на другите.  Трябва да сте сигурни, че той казва: Това е човек от значение – интелигентен и преуспяващ, човек, на когото може да се разчита  р. 163

 

Плащайте два пъти по-скъпо и купувайте наполовина по-малко  -  Прилагайте този принцип когато си купувате шапка, костюм, обувки, чорапи или палто – всичко което носите. По отношение на външният вид качеството  е  много по-важно от количеството.  Когато започнете да прилагате този принцип, ще установите, че както самоуважението ви, така и уважението на другите към вас ще пораснат значително.  Ще установите също  и че на практика сте направили икономии, като плащате по-скъпо и купувате  по-малко неща, защото:

1.Дрехите ви ще се окажат два пъти по-дълготрайни, тъй като са двойно по-качествени, а и по правило „качеството” си личи до последният момент.

2.Това, което купувате, ще остане по-дълго време на мода. С по-качественото облекло винаги е така

3.Ще получите по-уместни съвети. В магазините за маркови облекла по принцип са много по-заинтересовани да ви помогнат относно правилния избор, отколкото в магазина за евтини костюми.

 

 Мислете за работата си като за значима

* Ако мислите по този начин, вие ще получите  от собственият си ум сигнали как да извършите по-добре съответната работа.  Мислете за работата си като нещо важно и вашите подчинени  ще гледат по същия начин на собствената си работа.

 

Мислете:  Аз съм значим. Аз разполагам с всичко, което се изисква от мен. Предлагам първокласна работа. Това което работя е важно.  

.... …  Водете ободряващи разговори със самия себе си и ще установите, по-значим  и по-силен.

Ето как Том Стейли практикува шейсетсекундната реклама за себе си.

„Том Стейли, запознайте се с Том Стейли, човек от значение, от голямо значение наистина. Том ти си човек, който мисли мащабно – продължавай така. Мисли за Успеха във всичко. Имаш всички възможности да свършиш първокласна работа, така че прави всичко така, че да е първа класа.  Том ти вярваш в щастието, Прогреса, Просперитета

И така: говори само за Щастието

говори само за Прогреса,

говори само за Просперитета

Ти си надарен и предприемчивост, Том, с огромна предприемчивост. Приложи я на практика. Нищо не може да те спре, Том нищо

Том, ти си изпълнен с ентусиазъм. Дай възможност на ентусиазма да се прояви.

Том, ти изглеждаш добре и се чувстваш добре. Винаги бъди такъв.

Том Стейли, досега си бил голям човек и с всеки изминал ден ставаш все по-голям.  Действай в тази насока, Том, върви напред

...Поуката  - практикувайте  отправянето на хвалебствия към самия себе си, за да повдигнете самочувствието си.  Не прибягвайте към  разсъждения, с които се самонаказвате  и подценявайте.

Ето как можем да изградим собствената си реклама  „Продай себе си на самия себе си„

На първо място трябва да определим  кои са нашите достойнства и с какво превъзхождаме другите. Задайте си въпроса: Кои са моите добри качества

След това запишете със свои думи тези качества на хартия.  Съставете за себе си своята собствена реклама.   На следващо място поне веднъж на ден практикувайте  произнасянето й на глас., когато останете насаме със себе си. Много би било добре да се гледате в този момент в огледалото. Включете цялото си тяло.

Прочитайте саморекламата си няколко пъти на ден.  Прочитайте  я всеки път, когато предприемате нещо, за което е необходима смелост.  Четете я всеки път когато се чувствате обезсърчен. Саморекламата трябва да ви е под ръка във всеки момент.

 

* При всяка житейска ситуация си задавайте въпроса : „Дали един човек от значение би постъпил така?” След това се подчинете на отговора

 

Вие определяте средата си: за вас най-доброто 

Специалистите са единодушни, че човекът, който представлявате днес  като личност, амбиции и положение, до голяма степен се определя  от вашата психологическа среда. Специалистите са единодушни  и относно това, че човекът, който ще бъдете след една, пет, десет или двадесет години, също зависи почти изцяло от вашата бъдеща среда.

   Ще се променят всеки месец  и година. Това е известно на всички ни. Но как ще се променяте зависи от вашата бъдеща среда, от храната, с която поддържаме своя ум.

 

СТЪПКА ПЪРВА: Пренастройте се за успех 

Първа група:  Хора, които изцяло са се предали – повечето от тях са дълбоко убедени, че нямат необходимите качества, че реалните успехи и постижения са отредени за другите, които са по – късметлии и са имали по-щастлива звезда в определено отношение.

   На практика  тази група представлява противоположност на категорията на вечно недоволните от постигнато хора, които търсят своя шанс. Опитайте се да обосновете причините, поради които някой не може да излезе от определен коловоз – като зейнал отвсякъде гроб., са равнозначни на безцелно скитане с надеждата, че все отнякъде и някак си  ще се появи щастливата възможност.  

Втора група:    Хора, които са се предали частично – това е следващата и доста по- малобройна група, която включва зрели хора със значителни надежди за успех.  Такива хора все още се подготвят за успех. Те работят по този въпрос. Имат планове...

На този етап хората от втората група решават, че по-значителните успехи не си струват усилията.

   В действителност тази група развива комплекс  от страхове – от провал, от неодобрението на другите, от чувството за несигурност, от това че могат да изгубят и постигнатото до този момент. Дълбоко в себе си макар и неудовлетворени, такива хора знаят,  че вътрешно вече са се предали.  В тази група влизат много талантливи и интелигентни хора, които предпочитат  да продължават живота си пълзешком, тъй като се боят да се изправят в цял ръст и да се устремят напред.

 

Трета група:  Тези, които никога не се предават. Те са не повече от два-три процента от всички хора, не допускат песимизмът да им диктува своите условия, не вярват на подчиняването на възпрепятстващите сили, не вярват и в пълзенето. Вместо това, такива хора живеят и дишат с успеха.  Това е групата на най-големите щастливци, тъй като те постигат и най-големите успехи.  Очакват с нетърпение всеки нов ден и всяка среща с нови хора – като своеобразни приключения, които си струва да бъдат изживени до край.... 

ЗАПОМНЕТЕ: хората, които ви казват, че нещо  не може да бъде направено, почти винаги са такива, които не са постигнали успехи; по отношения на постиженията те си остават хора от средна ръка и посредствени възможности. Не си струва да се вслушвате в мнението им... 

Изградете си защита срещу хора, които искат да ви убедят, че не можете да постигнете целта си. Приемайте  негативните съвети като предизвикателство, за да докажете, че можете да го направите.  

Можете да бъдете сигурни в едно – в средата, в която  се движите, също ви преценяват. Гарван гарвану наистина око не вади. Не всички колеги са еднакви. Някои са негативисти, други имат положително мислене. Някои работят защото са „принудени”, други са амбициозни и работят, за да вървят напред. Някои омаловажават всичко, което шефът казва или прави, други са по-обективни и разбират, че преди те да станат лидери, трябва да бъдат добри последователи.

   Начинът на мислене се влияе директно  от групата, към която принадлежим. Трябва да сте сигурни че сте сред хора, които мислят правилно..... 

Игн